Kernwaarden
Het onderwijs op De Tweeklank wordt niet alleen met passie gegeven door een professioneel team aan leerkrachten. Er wordt ook naar de diepere laag gekeken. Op De Tweeklank willen we leerlingen meer meegeven dan kennis en vaardigheden. Dat wordt gedaan aan de hand van vier kernwaarden, namelijk:
Vertrouwen | Betrokkenheid | Verantwoordelijkheid | Persoonlijke ontwikkeling

Vertrouwen
Alle leerlingen hebben de wil om het goed te doen. Leerlingen willen goed leren, goed met elkaar omgaan, respectvol naar elkaar zijn en respectvol omgaan met materiaal en spullen. Dat vertrouwen is er op De Tweeklank. In iedere klas is te zien hoe goed kinderen met elkaar en hun omgeving omgaan. De sova-lessen dragen hiertoe bij en maken kinderen zich bewust van hun rol en het vertrouwen dat ze verdienen en geven.
Leerkrachten hebben vertrouwen in hun leerlingen, door ze taken en verantwoordelijkheden te geven voor de verzorging van de klas. Zoals de klassenbeurt en de kinderen die zorgen dat boeken en schriften worden uitgedeeld.
Leerlingen kunnen vertrouwen op hun leerkrachten. Onze leerkrachten zijn eerlijk, geven opbouwende feedback en ruimte om te ontdekken en te groeien.
Vertrouwen is ook terug te zien in het behalen en bereiken van leerdoelen en de samenwerking met ouders. Want hoewel er sprake kan zijn van een andere zienswijze of andere visie, hebben zowel ouders als leerkrachten een gezamenlijk doel: het belang van het kind.
Betrokkenheid
Aandacht en betrokkenheid gaan samen. Wat aandacht krijgt groeit. Betrokkenheid op en bij onze school haalt het beste uit zowel leerlingen, leerkrachten als ouders naar boven.
Betrokkenheid begint al direct aan het schooljaar met startgesprekken, die over het kind gaan en waarin ouders betrokken worden bij het schooljaar. Onze familie-activiteit draait ook om betrokkenheid, want de school is meer dan een plaats waar leerlingen leren. Het is een plek waar kinderen, ouders en leerkrachten samenkomen. De familie-activiteit leidt tot veel meer betrokkenheid in de rest van het jaar. Het leuke is dat ook oud-leerlingen dan nog regelmatig aanschuiven om deze avond te beleven.
Betrokkenheid is bij ons ook zichtbaar in de wijze waarop leerkrachten geïnteresseerd zijn in leerlingen en met hen meeleven mooie en minder mooie momenten. Maar betrokkenheid gaat ook over het leren. Zo zijn leerlingen betrokken bij hun eigen leerproces, vanaf het moment dat ze in groep 1 binnenkomen totdat ze in groep 8 de school verlaten. Betrokkenheid bereikt men met boeiend onderwijs - daar staan wij voor, dat blijven wij ontwikkelen.
Ouderbetrokkenheid hebben we hoog in het vaandel staan. Betrokkenheid van ouders bij het schoolse is immers wat ons als de school en het leren van een kind naar een nog hoger level zal tillen.
Het Tweeklankcafé en de leerlingenraad zijn nog twee mooie voorbeelden van de wijze waarop we vormgeven aan deze betrokkenheid.


Verantwoordelijkheid
Leren is niet niks. Elke dag weer openstaan voor nieuwe inzichten en strategieën en die dan ook nog goed vertalen en onthouden! De verantwoordelijkheid binnen het leren wordt gedeeld tussen leerlingen en leerkrachten. De leerkrachten geven leerlingen verantwoordelijkheid, waarbij de leerlingen op hun beurt verantwoordelijkheid leren nemen.
Dat is te zien in huiswerk voor bepaalde vakken, maar ook in pluswerk, werkstukken en onderzoeken die gedaan moeten worden voor wereldoriënterende vakken. In de kleuterklassen nemen oudere kleuters de verantwoordelijkheid voor jongere kleuters en leren zij hen de weg.
Bij ons op school wordt verantwoordelijkheid niet alleen genomen, maar ook gegeven. Dat is te zien aan de wijze waarop we beloftes nakomen, waarop leerkrachten met hun leerlingen omgaan en de wijze waarop ouders bij het leerproces worden betrokken.
De andere kernwaarden (vertrouwen en betrokkenheid) zijn nodig om verantwoordelijkheid te kunnen geven en krijgen.
Persoonlijke ontwikkeling
Hoewel er bij ons in leerjaren en klassen wordt gewerkt, zijn er allemaal individuen. Ieder individu moet op zijn of haar eigen manier tot ontwikkeling komen. De persoonlijke ontwikkeling speelt iedere dag weer een belangrijke rol.
Leerkrachten geven de persoonlijke ontwikkeling van hun leerlingen alle ruimte binnen de gestelde kaders. Maar ook werken de leerkrachten zelf aan hun persoonlijke ontwikkeling.
Dat is al gebeurd en heeft geleid tot diverse expertrollen op het gebied van rekenen, (hoog)begaafdheid, taal, media, gedrag en sociale vaardigheden. Maar genoeg is niet genoeg.Onze school blijft een lerende organisatie door altijd te kijken naar hoe er nog meer bereikt kan worden voor kind, ouder en team.
